Πρέπει να πλένουμε τα αυγά;

Πρέπει να πλένουμε τα αυγά;

Νίκος Ευθυμίου

Οικονομικά - Ιδρυτής


Να πλένουμε, ή να μην πλένουμε τα αυγά! Ιδού το Σαιξπηρικό ερώτημα.

Γενικά δεν πρέπει και δεν είναι απαραίτητο να πλένετε τα αυγά όταν τα αγοράζετε. 

Όταν η κότα γεννάει το αυγό, μια προστατευτική επικάλυψη προστίθεται στο εξωτερικό του.

Εάν πλένετε τα αυγά τότε αφαιρείτε την προστατευτική επικάλυψη από το κέλυφος των αυγών. Αυτή η επικάλυψη βοηθά στην προστασία του αυγού από βακτήρια και άλλους ρύπους, οπότε η αφαίρεσή του μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εάν ένα αυγό είναι βρώμικο ή έχει ορατό λεκέ, είναι καλύτερο να το σκουπίσετε απαλά με ένα στεγνό πανί ή μία χαρτοπετσέτα. Εάν το αυγό είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε να το βουρτσίσετε απαλά με μια μαλακή βούρτσα ή ακόμη και με γυαλόχαρτο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε νερό ή σαπούνι, καθώς αυτό θα αφαιρέσει την επικάλυψη και θα αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εάν επιλέξετε να πλύνετε τα αυγά σας, είναι σημαντικό να τα στεγνώσετε καλά πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Στα υγρά αυγά μπορεί να δημιουργηθούν βακτήρια, με αποτέλεσμα πιθανές εντερικές λοιμώξεις.

Αλήθεια, γιατί γίνεται τόση συζήτηση αναφορικά με το πλύσιμο των αυγών;

Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να πλένουμε τα αυγά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποβάλλουν πιθανά βακτήρια σαλμονέλας. Πάντως αυτό δεν αφορά τα αυγά της Οικολογικής Φάρμας Μετεώρων γιατί όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη σχετική ιστοσελίδα, οι τακτικοί έλεγχοι των αυγών μας είναι αρνητικοί.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.