Διατροφική αξία των αυγών

Διατροφική αξία των αυγών

Φωτεινή Μανώλη

Επιστημονικός Σύμβουλος - Χημικός


Τα αυγά μπορούν να μας προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη η οποία είναι και πλήρως εύπεπτη. Ένα αυγό μπορεί να μας  παρέχει το 15% της ημερήσιας δόσης πρωτεΐνης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αθλητές καταναλώνουν πάρα πολλά αυγά. Τα αυγά επίσης μας προσφέρουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Ένα αυγό συμπεριλαμβάνει στη δομή του πολλά απαραίτητα για την ανθρώπινη ζωή μικροστοιχεία και ανόργανα συστατικά όπως βιοτίνη, χολίνη, βιταμίνες Α, D, B12, Β3, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο.

Συμπερασματικά για τη σύνθεση των αυγών πρέπει να σημειωθεί πως αυτά αποτελούν μία πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας όμως οι βιταμίνες και τα μέταλλα καταστρέφονται εν μέρει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και μερικώς δεν αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα οφέλη των αυγών και η πρόληψη των ασθενειών

Τα αυγά είναι μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή γιατί περιέχουν Χρήσιμες βιταμίνες και μέταλλα Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να μιλάμε για τα οφέλη των αυγών όσον αφορά την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Αυγά και καρδιαγγειακό σύστημα

Η βιταμίνη Ε η οποία εμπεριέχεται στα αυγά ωφελεί πολλαπλά την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Αυγά και πρόληψη καρκίνου

Η βιταμίνη Ε με την πολύτιμη δράση της πάλι πρωταγωνιστεί όπως και η λουτεΐνη (αντιοξειδωτικό). Οι ορμόνες που εμπεριέχονται στα αυγά έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυγά και όραση

Τα αυγά εμπεριέχουν ένα σύνολο από από χρήσιμες ουσίες για τα μάτια όπως είναι η λουτεΐνη η κυστεΐνη το θείο και τα διάφορα αμινοξέα.

Αυγά για οστά και δόντια

Ο συνδυασμός του φωσφόρου και της βιταμίνης D που εμπεριέχεται στα αυγά ενισχύει  τον οστικό ιστό και τα δόντια.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.