Μαγειρεμένα η ωμά αυγά

Μαγειρεμένα η ωμά αυγά

Φωτεινή Μανώλη

Επιστημονικός Σύμβουλος - Χημικός


Εδώ οι απόψεις διαφέρουν. Κάποιοι λένε ότι τα μαγειρεμένα αυγά αφομοιώνονται καλύτερα ενώ κάποιοι άλλοι ότι είναι περισσότερο ωφέλιμα τα ωμά αυγά. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντίφαση. Οι πρωτεΐνες που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, όπως και τα λίπη και υδατάνθρακες, χωνεύονται από τον οργανισμό του ανθρώπου με έναν άλλο τρόπο ενώ αυτά που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία αφομοιώνονται με ένα διαφορετικό τρόπο.

Το μαγειρεμένο αυγό θα αφομοιωθεί από τον οργανισμό του ανθρώπου ανεξαρτήτως από το αν το άτομο είναι πεινασμένο ή όχι. Στην περίπτωση αυτή για την πέψη του αυγού ο οργανισμός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μερικές οργανικές ουσίες για να συνθέσει ένζυμα τα οποία διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες.

Στην περίπτωση του ωμού αυγού η πέψη από τον ανθρώπινο οργανισμό θα γίνει μόνο εάν τα συστατικά του είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα. Στην περίπτωση αυτή η πέψη των πρωτεϊνών των λιπών και των υδατανθράκων θα πραγματοποιηθεί από ένζυμα που ήδη υπάρχουν στο ίδιο το αυγό.Τα ένζυμα του ανθρώπινου σώματος λειτουργούν ως καταλύτης ο οποίος ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης του αυγού και για αυτό το λόγο δραστηριοποιείται μόνο ελάχιστη ποσότητα του. Εάν λοιπόν το άτομο δεν πεινάει και δεν του χρειάζεται τίποτα από τη σύνθεση του αυγού τότε το σώμα δεν θα δημιουργήσει καταλύτες και το αυγό δεν θα αφομοιωθεί καθόλου απλώς θα αποβληθεί μετά από λίγο.

Όπως είναι γενικά γνωστό οι ωμές τροφές αφομοιώνονται από τον οργανισμό μόνο όταν αυτός τις έχει ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια και ένζυμα προκειμένου να γίνει η χώνεψη σε σχέση με το μαγειρεμένο φαγητό.Αυτή είναι μία βασική αρχή για τους υποστηρικτές της ωμοφαγίας. Ωστόσο τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουν οι ωμοφάγοι είναι φυτικά προϊόντα, γεγονός το οποίο για όλους μας είναι πολύ πιο φυσιολογικό και φυσικό από την κατανάλωση των ωμών αυγών.

Όσον αφορά στη διατροφική αξία των αυγών μπορούμε να πούμε ότι αυτά αφομοιώνονται μόνο όταν το σώμα τα χρειάζεται, οπότε δεν συμβάλλουν στην εξέλιξη της παχυσαρκίας. Οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα ωμά αυγά έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία όταν δεν έχουν υποστεί θερμική ή οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία παραμένουν άθικτα στα ωμά αυγά.

Για την κατανάλωση των ωμών αυγών υπάρχουν και δύο άλλα ζητήματα.

Ποια είναι αυτά;

Το πρώτο είναι ότι κατά την κατανάλωση των ωμών αυγών υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό κίνδυνος μόλυνσης από το βακτήριο της σαλμονέλας.Το βακτήριο της σαλμονέλας καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70 βαθμών Κελσίου.

Το δεύτερο αφορά τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες που υπάρχουν στα συστατικά των αυγών τα οποία διατηρούνται σε ωμή μορφή το ίδιο καλά με τις βιταμίνες και τις άλλες χρήσιμες ουσίες. Αυτά λοιπόν διατηρούν πλήρως τη δραστικότητά τους και έχουν τις πιο επιζήμιες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε για τα οφέλη των ωμών αυγών μπορούμε να τα αναφέρουμε μόνο στην περίπτωση που είμαστε σίγουροι ότι τα αυγά είναι φρέσκα και προέρχονται από υγιή χωριάτικα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, διαφορετικά η δράση των ορμονών και των αντιβιοτικών των ωμών αυγών μπορεί να ξεπεράσει τα οφέλη των χρήσιμων ουσιών.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.