Δίκροκα αυγά

Δίκροκα αυγά

Παναγιώτης Καλούσιος

Ηλεκτρονικός Μηχανικός - Υπεύθυνος λειτουργίας


Τα δίκροκα αυγά είναι αρκετά σπάνια. Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα δίκροκο αυγό είναι περίπου ένα σε κάθε 800.  Συμβαίνει λοιπόν αλλά όχι τόσο συχνά.

Όπως το λέει και η λέξη ένα δίκροκο αυγό είναι αυτό που έχει δύο κρόκους αντί έναν. Ο πρώτος κρόκος έχει διάσταση από 2 εως 6 εκατοστά ενώ ο δεύτερος είναι συνήθως μικρότερος από τον πρώτο. Το αυγό επίσης είναι μεγαλύτερο από το κανονικό περίπου 1,5 φορά. Συνήθως τα δίκροκα αυγά έχουν λεπτότερο κέλυφος και γι αυτό το λόγο είναι προβληματική ή μεταφορά τους.


Δίκροκα αυγά

Πώς σχηματίζονται τα δίκροκα αυγά;

Ένα δίκροκο αυγό σχηματίζεται όταν η ωοθήκη απελευθερώνει δύο ωάρια κατά τη διάρκεια του σχηματισμού ενός αυγού. Το πρώτο ωάριο ταξιδεύει μέσω του ωαγωγού και γίνεται ένα αυγό που έχει έναν κρόκο, ενώ το δεύτερο ωάριο σταματά σε ένα σημείο του ωαγωγού όπου ενώνεται με έναν άλλο κρόκο που έχει απελευθερωθεί από άλλη ωοθήκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αυγό που περιέχει δύο κρόκους.

Τα δίκροκα αυγά είναι πιο συνηθισμένα από ό, τι νομίζετε. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και δημοσιεύθηκε το 2011, περίπου το 4% όλων των αυγών κότας περιέχουν δύο κρόκους. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα σπάνια αυγά τείνουν να εμφανίζονται τυχαία.

Δίκροκα αυγά από νεαρές κότες

Οι νεαρές όρνιθες, που μόλις άρχισαν να γεννούν αυγά, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν δίκροκα αυγά επειδή το αναπαραγωγικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Όταν μια κότα αρχίζει να γεννά αυγά, το σώμα της μαθαίνει ακόμα να ρυθμίζει τη διαδικασία παραγωγής αυγών. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση δύο κρόκων σε ένα μόνο αυγό, με αποτέλεσμα ένα αυγό με διπλό κρόκο.

Καθώς η κότα ωριμάζει και το αναπαραγωγικό της σύστημα ρυθμίζεται, γίνεται λιγότερο πιθανό να γεννήσει δίκροκα αυγά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα της έχει μάθει να παράγει σταθερά μεμονωμένους κρόκους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες φυλές κοτόπουλων είναι πιο επιρρεπείς στην παραγωγή δίκροκων αυγών από άλλες, ανεξάρτητα από την ηλικία.


Συμπερασματικά, τα δίκροκα αυγά είναι ένα ενδιαφέρον και ασυνήθιστο φαινόμενο. Τα δίκροκα αυγά μπορούν να προσθέσουν μια μοναδική και ευχάριστη νότα στο πρωϊνό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Κατερινα 29/08/2024

αγοραζω απο τη λαικη καθε βδομαδα δικροκα αυγα.. καταπληκτικα στηνοψη ειναι αληθεια. Ειναι φυσιολογικο να πουλαει καποιος μονο δικροκα αυγα?? Μήπως είναι επικινδυνο. Δηλαδη μηπως δίνουν ορμόνες στις κοτες για να κανουν δικροκα αυγα??? Η γνωμη σας θα με υποχρεωνε!! Ευχαριστω

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.