Οικολογική Φάρμα Μετεώρων

Το 2012, όταν η κρίση δημιούργησε προβλήματα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην ποιότητα ζωής στην Αθήνα, αποφάσισα να μετακομίσω στην επαρχία και να ασχοληθώ με  την αγροτική παραγωγή.  Βρέθηκα στον Κονισκό του δήμου Μετεώρων και εκεί μετά από έρευνα κατέληξα στη δημιουργία μονάδας για παραγωγή αυγών από κότες ελεύθερης βοσκής  με τον παραδοσιακό τρόπο (όπως της γιαγιάς μας). 

Εξετάσαμε πολλούς παράγοντες και καταλήξαμε ότι το μοντέλο που μας ταίριαζε ήταν το οικολογικό.  Επιλέξαμε την τοποθεσία, σχεδιάσαμε τον τρόπο κατασκευής της Φάρμας και την άνοιξη του 2012 ήταν έτοιμο το πρώτο "σπιτάκι" για να φιλοξενήσει το πρώτο κοπάδι με κότες.

Αφιερώσαμε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να επιλέξουμε τις κατάλληλες τροφές, τις κατάλληλες διαδικασίες και φυσικά να γνωρίσουμε τις συνήθειες των πτηνών. Στην αρχή είχαμε αστοχίες, κάναμε και λάθη, όμως τελικά καταφέραμε να έχουμε μία αρμονική και παραγωγική σχέση με τις κότες.

Περιγραφή της φάρμας 

Κάθε  κοπάδι  ζει και μεγαλώνει σε ένα χώρο 3,5 στρεμμάτων,  δηλαδή αντιστοιχούν 4 τετραγωνικά μέτρα σε κάθε κότα. Το κοτέτσι είναι κατασκευασμένο από ξύλο και είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε οι κότες να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης κίνησης. Στη Φάρμα μας δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.  

Όλες οι εργασίες γίνονται με το χέρι, χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε είδους μηχανοκίνητου εργαλείου. Τα αυγά συλλέγονται με το χέρι ένα ένα και στη συνέχεια μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας και αφού ελεγχθούν και καθαριστούν τοποθετούνται στις καρτέλες. Τα περιττώματα συλλέγονται  και αποτελούν λίπασμα για τους αγρότες στις παρακείμενες καλλιέργειες. Δεν ψεκάζουμε με εντομοκτόνα, δε δίνουμε φάρμακα, δε δίνουμε αντιβιώσεις. 

Την φύλαξη των κοπαδιών έχουν αναλάβει τα σκυλιά μας, οι μεγαλόσωμοι ελληνικοί ποιμενικοί. Μέχρι σήμερα, οι λύκοι, οι αλεπούδες και τα κουνάβια δεν έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν εντός της περίφραξης.

Με αυτές τις βασικές επιλογές, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το οικολογικό αποτύπωμα είναι πολύ χαμηλό και ως εκ τούτου περηφανευόμαστε ότι η φάρμα μας είναι οικολογική.