Αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής

Αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής

Τα αυγά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής του ανθρώπου και  καταναλώνονται συνεχώς από όλες τις ηλικιακές ομάδες ξεκινώντας από τα μωρά και φτάνοντας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Οι χρήσιμες ιδιότητες των αυγών από τα κοτόπουλα έχουν αμφισβητηθεί επανειλημμένα.

Τελικά τα αυγά είναι μία καλή και ωφέλιμη τροφή;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα αυγά. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίον μεγαλώνουν οι κότες, στις τροφές τις οποίες καταναλώνουν, στους εμβολιασμούς (αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες, φάρμακα) και τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Δεν είναι δυνατόν μία κότα η οποία ζει όλη της τη ζωή μέσα σε ένα κλουβί, ακούνητη χωρίς να μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα, χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί, χωρίς να βλέπει το φως του ήλιου, να παράγει το ίδιο ποιοτικά αυγό με μία κότα ελεύθερης βοσκής.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως;

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις μπορούμε να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση δύο αυγά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σε τι διαφέρουν τα άσπρα από τα καφέ αυγά;

Το χρώμα του αυγού καθορίζεται από το χρώμα της κότας. Οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αυγά. Οι κότες με καφετί-κόκκινα φτερά γεννούν αυγά χρώματος καφέ. Το χρώμα του αυγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητας του αυγού. Και τα άσπρα και τα καφέ αυγά έχουν την ίδια θρεπτική αξία και την ίδια γεύση. Συνεπώς πέραν της χρωματικής διαφοράς του κελύφους δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των άσπρων και καφέ αυγών.

Σε τι διαφέρουν τα αυγά Ελληνικής παραγωγής από τα εισαγόμενα;

Κατ αρχήν τα Ελληνικά αυγά διαφέρουν των εισαγομένων λόγω της φρεσκάδας καθώς την επομένη της ωοτοκίας διανέμονται στην αγορά. Η γεύση τους η οποία είναι καλύτερη των εισαγομένων και οφείλεται στις ποιοτικές ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται, στο καθαρό περιβάλλον της Ελλάδας στο νερό που πίνουν οι κότες και στον τρόπο εκτροφής. Τα Ελληνικά κοτόπουλα είναι τα μόνα με πιστοποιήσεις φυτικής διατροφής.

Τι σημαίνει φρέσκο αυγό;

Τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν εντός 28 ημερών από την ημέρα ωοτοκίας. Ιδανική θερμοκρασία διατήρησης των αυγών είναι 12-18 βαθμοί C. Από την 1η ημέρα έως και την 4η από την ωοτοκία τα αυγά είναι στην κατηγορία των extra φρέσκων (ημέρας). Από την 5η έως την 28η ανήκουν στην κατηγορία των φρέσκων.

Γιατί μερικά βραστά αυγά ξεφλουδίζονται δύσκολα

Τα βραστά αυγά δεν μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα όταν είναι πολύ φρέσκα. Μετά την παρέλευση μερικών ημερών το ξεφλούδισμα γίνεται ευκολότερο.

Για να κάνει αυγά η κότα πρέπει να ζευγαρώσει με κόκορα

Όχι. Οι κότες μπορούν να παράγουν αυγά χωρίς να υπάρχει κόκορας. Η παρουσία του κόκορα είναι απαραίτητη εάν θέλουμε γονιμοποίηση των αυγών.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Elisabeth Fontaine 26/04/2024

Μου θυμισαν την παιδική μου ηλικία στην Γαλλία που μας έφερναν αυγά ημέρας από φάρμα!

Νικος 15/02/2024

* στιγμή στο μέλλον

Νικος 15/02/2024

Τα αυγά σας είναι τέλεια!!! Αν κάποια στο μέλλον θα έχετε αυγά ορτυκιου θα χαρώ πάρα πολύ

ΣΤΕΛΙΟΣ 14/01/2024

Ένα τηλέφωνο παρακαλώ

Veganos 31/07/2023

Είμαι vegan, αλλά παρεκλίνω καμιά φορά γι αυτά τα γευστικά αυγα σας

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.