Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;

Νίκος Ευθυμίου

Οικονομικά - Ιδρυτής


Η πιό συχνή ερώτηση που μας κάνουν οι πελάτες μας είναι:

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;

Από τη μια είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια πειστική απάντηση, από την άλλη όμως δεν είμαστε αρμόδιοι γιατί δεν είμαστε γιατροί. Άλλωστε και οι ίδια η ιατρική κοινότητα δεν δίνει σαφείς απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Γι αυτούς τους λόγους αναζητήσαμε μια υπευθυνη απάντηση από αξιόπιστους φορείς.

Θα θυμάστε την εποχή της καραντίνας το ιατρικό ινστιτούτο Johns Hopkins που ανακοίνωνε καθημερινά τον αριθμό θυμάτων της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα. 

Το ινστιτούτο Johns Hopkins επελέγη για τη φήμη και την αξιοπιστία του.

Και φυσικά όλοι γνωρίζετε το πανεπιστήμιο Harvard στο οποίο φοιτούν μόνο οι άριστοι.

Στις γνώσεις των διακεκριμένων επιστημόνων αυτών των πανεπιστημίων αναζητήσαμε απάντηση στο ερώτημα που σας απασχολεί.

Ο μύθος της χοληστερόλης

Στις δεκαετίες του 60 και του 70, οι γιατροί πίστευαν ότι οι τροφές που περιέχουν αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης είναι επιζήμιες για τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα υποστήριζαν ότι επιδρούν αρνητικά στους καρδιοπαθείς. 

Είναι αλήθεια ότι κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγραμμάρια χοληστερόλης. Και επειδή τα αυξημένα λιπίδια είχαν συνδεθεί με τις καρδιοπάθειες, το αυγό θεωρήθηκαν ως ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Μάλιστα κυκλοφορούσε το σλόγκαν: Ξεφορτωθείτε τα αυγά Μπένεντικτ για να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Έτσι o αμερικανικός σύνδεσμος για τα θέματα καρδιάς (American Heart Association) συμβούλευε η εβδομαδιαία κατανάλωση να είναι μέχρι τρία αυγά.

Η σημερινή διατροφή

Σήμερα πλέον τα αυγά έχουν απαλλαγεί από αυτές τις βαριές κατηγορίες του παρελθόντος.

Το επίσημο αμερικανικό διαιτολόγιο επιτρέπει ένα αυγό ημερησίως από το 2015.

Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες B, E και D και είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Δηλαδή περιέχουν υψηλή πρωτεΐνη με χαμηλές θερμίδες.

Σήμερα η συζήτηση για την κατανάλωση αυγών έχει μετατεθεί στην ισορροπημένη διατροφή. Οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι δίνουν περισσότερη σημασία στο συνδυασμό των τροφίμων που οφείλει να καταναλώνει ο άνθρωπος για να είναι υγιής.

Η οδηγία τους είναι να συμπεριλαμβάνουμε στο διατολόγιό μας και φρούτα, σαλάτες και δημητριακά.

Και πέραν της διατροφής επισημαίνουν ότι σημαντικός παράγοντας υγείας είναι και ο τρόπος ζωής. Η καθιστική ζωή χωρίς άσκηση ίσως είναι πιό επιβαρυντική από τα αυγά.

Σε κάθε περίπτωση ο καθ’ ύλην αρμόδιος να δώσει συμβουλές για την υγεία του καθενός, είναι ο θεράπων ιατρός.


Οδηγίες διατροφής των ΗΠΑ: U.S. Dietary Guidelines 2020-2025

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.