Κότες ελεύθερης βοσκής

Κότες ελεύθερης βοσκής

Μέχρι να μας επισκεφθείτε για να γνωρίσετε την Οικολογική μας Φάρμα, αυτό που μπορούμε να σας προσφέρουμε είναι η περιγραφή της καθημερινότητας για τις κότες ελεύθερης βοσκής.

Το πρωί όταν αρχίζει και ανατέλλει ο ήλιος τα "κορίτσια" ξυπνούν και αρχίζουν να επιλέγουν τις φωλιές όπου θα γεννήσουν τα αυγά τους.Συνήθως και εφ όσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα βγουν για την πρώτη βόλτα της ημέρας. Αφού κάνουν την βόλτα τους θα επιστρέψουν στο "σπίτι" τους προκειμένου να φάνε από τις ταΐστρες και να πιουν νερό από τις ποτίστρες. Στα  "σπίτια" τους υπάρχουν, σε όλο το μήκος της πρόσοψης ειδικά διαμορφωμένα ανοίγματα ώστε η κυκλοφορία τους να είναι απρόσκοπτη. Εφ όσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες τα ανοίγματα αυτά παραμένουν ανοικτά καθ όλη την διάρκεια του 24ώρου.  

Υπάρχουν σκέπαστρα - σκίαστρα στα οποία μπορούν να πιουν νερό και να ξαποστάσουν όπως και κάτω από τις φυλλωσιές των δένδρων. Στη βόλτα τους ανακαλύπτουν σπόρους, πετραδάκια, χορταράκια, σκουληκάκια. Τους αρέσει να σκάβουν και να ξεκουράζονται μέσα στο λάκκο που έσκαψαν.

Συνήθως, όταν ο ήλιος ανέβει ψηλά και αρχίσει να ζεσταίνει μαζεύονται πάλι στο "σπίτι" τους. Το απόγευμα όταν πέφτει ο ήλιος πάλι βγαίνουν και κάνουν τις βόλτες τους. Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για τις κότες γιατί δεν κάνει ζέστη.

Όταν ο ήλιος αρχίζει και δύει σιγά σιγά παίρνουν το δρόμο της επιστροφής στο "σπίτι" τους.

Αυτή είναι η ώρα που τρώνε και οι φύλακες της φάρμας μας οι Ελληνικοί ποιμενικοί μας, η Θάλεια, η Ήρα, η Αθηνά, η Φαίδρα, η Ερατώ και ο Δίας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Γιατί η κότα ελεύθερης βοσκής δίνει καλύτερη ποιότητα αυγού;

Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίον μεγαλώνουν οι κότες, οι τροφές οι οποίες καταναλώνουν, οι εμβολιασμοί σε αντιβιοτικά ορμόνες και διάφορα φάρμακα που υφίστανται, και οι συνθήκες στις οποίες ζουν.Δεν είναι δυνατόν μία κότα η οποία ζει όλη της τη ζωή μέσα σε ένα κλουβί, ακούνητη χωρίς να μπορεί να κάνει το ούτε ένα βήμα, χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί, χωρίς να βλέπει το φως του ήλιου να παράγει το ίδιο ποιοτικά αυγό με μία κότα ελευθέρας βοσκής.

Τα κοτόπουλα είναι τόσο χαζά όσο πιστεύουμε ή όχι;

Κανείς δεν μπορεί να αποκαλέσει τα κοτόπουλα έξυπνα αλλά δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι και τόσο χαζά όσο πιστεύει ο πολύς κόσμος.
 Έχει διαπιστωθεί από τους επιστήμονες ότι το μικρό κοτοπουλάκι, μπορεί να μετράει από τις πρώτες ώρες της γέννησης του και το επίπεδο της ανάπτυξής του ξεπερνά εκείνη του βρέφους ηλικίας ενός έτους.
 Το μικρό κλωσοπουλάκι  που έχει ζήσει μόλις 24 ώρες παρουσιάζει αντανακλαστικά και δεξιότητες που μπορεί να συγκριθεί με ένα παιδί ηλικίας τριών ετών. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι ικανό να διακρίνει τον άνθρωπο που το φροντίζει από άλλα άτομα. Επίσης καταλαβαίνει πότε είναι πρωί πότε είναι απόγευμα και πότε βράδυ. Θυμάται περισσότερα από 100 πρόσωπα. Εκπαιδεύεται σχετικά εύκολα.
 Οι κότες γενικά θυμούνται πάρα πολύ καλά το σπίτι που διαμένουν και την ώρα που τις ταΐζουν.

Στα κοτόπουλα αρέσει να σκάβουν;

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των κοτόπουλων δεν πρέπει ποτέ να παραμεληθεί από τον κτηνοτρόφο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Τα κοτόπουλα μπορούν να καταστρέψουν τη βλάστηση σε μεγάλες εκτάσεις και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για τη συμπεριφορά τους αυτή είναι υπεύθυνα τα γονίδια που αναγκάζουν τα κοτόπουλα να ψάχνουν σκάβοντας προκειμένου να βρουν διάφορες "νοστιμιές".
Συνήθως οι κότες σκάβουν λάκκους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και εκεί με μεγάλη  τους ευχαρίστηση κάνουν το "μπάνιο" τους σκορπίζοντας ολόγυρα το χώμα.

Γιατί κότες παράγουν αυγά διαφορετικών μεγεθών;

Δεν πρέπει ποτέ να περιμένουμε από κότες ελεύθερης βοσκής  να παράγουν αυγά συγκεκριμένου μεγέθους. Ακόμα και στα μεγάλα και οργανωμένα πτηνοτροφεία τα αυγά έχουν διαφορετικά μεγέθη Απλώς αυτά που διατίθεται στο εμπόριο έχουν ταξινομηθεί σε κατηγορίες μεγεθών.
Προκειμένου να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και μεγαλύτερα σε μέγεθος αυγά πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες εκτροφής όπως να έχουν ισορροπημένη διατροφή να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός και η κατάλληλη υγρασία και θερμοκρασία.
Γενικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιμένουμε σε μία παραγωγή ομοιογενών αυγών από κότες ελεύθερης βοσκής. Εξάλλου το μέγεθος ενός αυγού δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις γευστικές ιδιότητές του.

Τα κοτόπουλα παράγουν αυγά κάθε μέρα;

Ο κύκλος ωοτοκίας καφέ κότας είναι διαφορετικός. Εξαρτάται τόσο από τις συνθήκες εκτροφής διαβίωσης και από τις ιδιότητες της Φυλής της κότας. Η περίοδος ωρίμανσης των αυγών στο σώμα της κότας είναι από 24 έως 26 ώρες και η ανάπτυξη κάθε επόμενου αυγού ξεκινάει μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα Από τη στιγμή που γεννιέται το αυγό. Έτσι λοιπόν η ωοτοκία καθημερινά μεταφέρεται για αργότερα και έρχεται κάποια μέρα όπου το αυγό δεν ωριμάζει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

ΔΗΜΟΣ 07/01/2024

Υπέροχοι άνθρωποι, μας ξενάγησαν στις κότες και μας έδειξαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.