Αυγά ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα, φυσικά, και βιολογικά

Αυγά ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα, φυσικά, και βιολογικά

Νίκος Ευθυμίου

Οικονομικά - Ιδρυτής


Η πιό συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν οι πελάτες μας είναι:

Τι ακριβώς είναι τα αυγά σας;

Έτσι, σκεφτήκαμε να ξεδιαλύνουμε τις διαφορές ανάμεσα στην εντατική και την εκτροφή ελευθέρας βοσκής. Πληροφορίες υπάρχουν άφθονες στο διαδίκτυο, όμως εμείς θέλαμε να δούμε και στην πράξη τις διαφορές τους. Ψάξαμε λοιπόν να δούμε αν όντως τα αυγά από τις κότες που περιφέρονται ελεύθερες είναι πιο νόστιμα και υγιεινά, και πως έχουν και περισσότερες βιταμίνες.

Στο σούπερ μάρκετ, διαβάζουμε όρους όπως "αχυρώνα", "ελευθέρας βοσκής", "φυσικά" και "βιολογικά". Όμως, ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνουν;

Η αλήθεια είναι πως μόνο τα βιολογικά αυγά ελέγχονται επιμελώς από τον κρατικό μηχανισμό. Όλα τα άλλα "αχυρώνα", "ελευθέρας βοσκής", "φυσικά" – έχουν μεγάλες διαφορές από φάρμα σε φάρμα.

Ας ξεδιαλύνουμε λοιπόν την ορολογία! Πολλοί πιστεύουν πως τα αυγά "αχυρώνα" ή "ελευθέρας βοσκής" είναι η πιο ηθική και υγιεινή επιλογή. Σίγουρα είναι καλύτερα από τις κλασικές "συμβατικές" επιλογές, αλλά δεν είναι πάντα μαύρο και άσπρο.

Αυγό "αχυρώνα" σημαίνει απλά ότι οι κότες δεν ζουν σε στενά κλουβιά. Μπορούν να περπατήσουν, να γεννήσουν τα αυγά τους και να ανοίξουν τα φτερά τους. Όμως παραμένουν μέσα στον αχυρώνα, που συνήθως είναι κατασκευασμένος με σίδερα ή με τσιμεντόλιθους.

Τα αυγά "ελευθέρας βοσκής" υπόσχονται πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο χώρος είναι μεγάλος ή ότι οι κότες βγαίνουν όποτε θέλουν. Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανονισμοί ή ανεξάρτητοι έλεγχοι για την παραγωγή αυγών ελευθέρας βοσκής. Οι περισσότερες κότες ελευθέρας βοσκής μένουν σε στάβλους χωρίς κλουβιά. Μπορεί να βγουν έξω κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά μόνο για μερικές ώρες, σε αντίθεση με τις δικές μας που κυκλοφορούν ανεμπόδιστα ολημερίς.

Τόσο για τα αυγά "αχυρώνα" όσο και για τα "ελευθέρας βοσκής" πουλερικά, η διατροφή τους δεν ελέγχεται αυστηρά..

Εν ολίγοις, χρειάζεται προσοχή! Τα αυγά των σούπερ μάρκετ που δεν έχουν καμία σήμανση ή έχουν τη δική τους μάρκα θεωρούνται "συμβατικά". Οι συνθήκες διαβίωσης για αυτές τις κότες είναι πολύ άσχημες και ο χώρος που τους διατίθεται είναι ελάχιστος.

Πριν επιλέξουμε αυγά, λοιπόν, καλό είναι να ερευνήσουμε τους όρους των ετικετών αλλά και τ φάρμα από την οποία προέρχονται. Μόνο με λίγη έρευνα μπορούμε να κάνουμε μια πραγματικά συνειδητή επιλογή!

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.