Πως παράγεται το πευκόμελο

Πως παράγεται το πευκόμελο

Γιώργος Ντίνας

Μελισσοκόμος


Παλαιότερα, όταν το αντικείμενο ενασχόλησης μου ήταν η μουσική, η σχέση μου με το μέλι ήταν η γλυκιά γεύση του στο τσάι και τα παραδοσιακά μελομακάρονα. 

Όταν ασχολήθηκα επαγγελματικά με την μελισσοκομία μια από τις πρώτες απορίες μου ήταν πως παράγουν οι μέλισσες το πευκόμελο αφού τα πεύκα δεν έχουν λουλούδια. 

Επειδή οι περισσότεροι από μας, αν όχι όλοι, δεν γνωρίζουμε την θαυμαστή διαδικασία με την οποία παράγεται το πευκόμελο, θα σας την εξηγήσω σε αυτό το κείμενο.

Τα πεύκα δεν ανθοφορούν

Γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες, ένα από τα πιο ξεχωριστά πλάσματα στη γη, παίρνουν την ουσία από τα λουλούδια των δέντρων και των φυτών και την μετατρέπουν σε μέλι.

Τα πεύκα όμως, με τις λεπτές και μακριές πράσινες βελόνες, δεν έχουν λουλούδια πάνω τους. Για να πάρουν οι μέλισσες τους χυμούς από τα πευκα, παρεμβάλλεται ένα άλλο σκαθάρι που ονομάζεται Marchalina Hellenica ή σκαθάρι του βαμβακιού. 

Οι μέλισσες συλλέγουν τις εκκρίσεις από τα σκαθάρια που ζουν στον κορμό των κόκκινων πεύκων στο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αυτός ο τύπος εντόμου έχει μέγεθος χιλιοστού και ζει κατά ομάδες σε κόκκινα πεύκα. Αυτά τρέφονται με το πιπίλισμα του χυμού του πεύκου και εκκρίνουν την υπόλοιπη ποσότητα του χυμού που παίρνουν ως γλυκιά, πρώτη ύλη.

Αυτή η πρώτη ύλη, που εκκρίνεται ειδικά μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, συλλέγεται ευτυχώς από τις μέλισσες, μεταφέρεται στις κυψέλες, και μετατρέπεται σε μέλι.

Από τα σκαθάρια στις μέλισσες

Ας δούμε πιό αναλυτικά αυτό το θαύμα της φύσης.

Τα σκαθάρια αποθέτουν τα αυγά στις επίπεδες περιοχές των κόκκινων πεύκων και τα μωρά που γεννιούνται, αρχίζουν να ανεβαίνουν στο δέντρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναρρίχησης, απορροφούν το χυμό του δέντρου και εκκρίνουν τον χυμό που δεν χρειάζονται. Σε αυτή τη διαδικασία, τα σκαθάρια σχηματίζουν λευκό βαμβάκι στα πεύκα, και μια λευκή και άχρωμη έκκριση που προσκολλάται στα πεύκα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η έκκριση, η οποία είναι ένα είδος περιττωμάτων εντόμων, επικρέμαται από τον κορμό του δέντρου με τη μορφή λεπτού νήματος. Οι μέλισσες περιπλανιούνται στα πευκοδάση και συλλέγουν αυτά τα νήματα από τα δέντρα. Αυτές οι εκκρίσεις μεταφέρονται στην κυψέλη από τις μέλισσες και τοποθετούνται προσεκτικά στις κηρήθρες από τις εργάτριες μέλισσες.

Σε αυτή τη διαδικασία, η μέλισσα επεξεργάζεται τα περιττώματα των σκαθαριών από το πεύκο με τα δικά της ένζυμα, εξάγοντας το χυμό. Ως αποτέλεσμα, έχουμε το μέλι πεύκου στα τραπέζια μας.

Μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία

Ο λόγος για τον οποίο το μέλι αυτό παράγεται μόνο στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι ότι οι υφές και τα σπόρια των πεύκων, καθώς και τα σκαθάρια, θεωρούνται ενδημικά μόνο σε αυτές τις χώρες. Αν και οι επιστήμονες προσπάθησαν να μεταφέρουν αυτά τα έντομα στο εξωτερικό και να τα αναπαράγουν και σε άλλες χώρες, φαίνεται ότι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα για διάφορους λόγους.


Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό εδώ το κείμενο σας εξήγησα πως παράγεται αυτό το μοναδικό μέλι που είναι  μοναδικό για την Τουρκία και την Ελλάδα, και έρχεται στα τραπέζια μας ως αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά περίπλοκου οικολογικού συστήματος.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.