Αν και η βασίλισσα είναι το πιο σημαντικό άτομο σε μια κυψέλη, το παράδοξο είναι ότι εξαρτάται από τις άλλες μέλισσες και η αποικία δεν επιβιώνει χωρίς αυτήν. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα γι ' αυτήν.
Γιατί είναι πολύ σημαντική η βασίλισσα μέλισσα;
Τα διαφορετικά μέλη της κοινωνίας των μελισσών εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες. Κάθε μέλος της αποικίας είναι επιφορτισμένο με μια συγκεκριμένη λειτουργία. Τα άτομα στην αποικία συνεργάζονται προς όφελος ολόκληρης της κυψέλης.
Η βασίλισσα μέλισσα είναι η μητέρα όλων των μελισσών στην κυψέλη. Κάνει μια δουλειά που κανένα άλλο μέλος της αποικίας δεν μπορεί, την ωοτοκία και την επικοινωνία αποικιών.
Η βασίλισσα είναι το μόνο μέλος της αποικίας ικανό να ζευγαρώσει και να γεννήσει γονιμοποιημένα αυγά, αλλά όταν εξαντληθούν τα αυγά, οι εργάτριες θα τη σκοτώσουν.
Είναι το μεγαλύτερο μέλος της αποικίας και μετά το ζευγάρωμα, το σπέρμα αποθηκεύεται σε ειδικό όργανο στην κοιλιά της. Δεν έχει καλάθια γύρης επειδή η δουλειά της είναι μέσα στην κυψέλη. Μια βασίλισσα αφήνει μόνο την κυψέλη για να ζευγαρώσει (όταν είναι νέα) ή όταν είναι ώρα να μετακομίσει το σμήνος.
Η βασίλισσα μέλισσα έχει ένα κεντρί, αλλά είναι διαφορετικό από αυτό των εργατριών επειδή το χρησιμοποιεί για να απαλλαγεί από νεότερες αντίπαλες βασίλισσες. Χρειάζεται μόνο 16 ημέρες για να γίνει ενήλικας, ενώ οι άλλες μέλισσες χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Κάθε βασίλισσα έχει μια ξεχωριστή οσμή (φερομόνες) με την οποία η αποικία την αναγνωρίζει.
Πως είναι η βασίλισσα;
Οι μέλισσες είναι έντομα που περνούν από διάφορες αναπτυξιακές φάσεις. Η βασίλισσα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, αναπτύσσεται από αυγό σε προνύμφη, νέο άτομο και ενήλικας.
Το σώμα των εντόμων αποτελείται από τρία κύρια μέρη, οπότε η βασίλισσα μέλισσα μας έχει κεφάλι, θώρακα και κοιλιά, καθώς και δύο ζεύγη φτερών και έξι ποδιών, καθώς και κεραία, μάτια και άλλα κρίσιμα συστατικά του σώματος.
Έχει επίσης μια σημαντική προφανή διαφορά: την ύπαρξη μιας τεράστιας, μακράς κοιλιάς. Η μεγάλη κοιλιά στεγάζει ωοθήκες που μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά αυγά για να διαρκέσουν μια ζωή.
Υπάρχει επίσης μια σπερματοθήκη όπου αποθηκεύεται το σπέρμα από το ζευγάρωμα που θα χρησιμοποιηθεί για τη γονιμοποίηση των αυγών. Είναι παρόμοια με τις αδελφές της, αλλά έχει συγκεκριμένες δομές που της επιτρέπουν να εκτελεί τις ευθύνες της.
Σε αντίθεση με τα άλλα θηλυκά στην αποικία, στερείται καλάθια γύρης επειδή δεν απομακρύνεται από την κυψέλη για να συλλέξει γύρη ή νέκταρ.
Μια ζευγαρωμένη βασίλισσα είναι περίπου διπλάσια από το μέγεθος των εργατριών. Η κοιλιά μιας παρθένου είναι μικρότερη μέχρι να αρχίσει να γεννά αυγά.
Ποιές είναι οι λειτουργίες μιας βασίλισσας μέλισσας;
Η βασίλισσα είναι η πιο σημαντική μέλισσα σε μια κυψέλη γιατί γεννά χιλιάδες γονιμοποιημένα αυγά, τα οποία εκκολάπτονται σε εργάτριες μέλισσες που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η αποικία ζωντανή. Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρουν τρόφιμα στην κυψέλη, φροντίζουν τους απογόνους και είναι επιφορτισμένες και με την προστασία από αρπακτικά όπως αρκούδες και άλλοι εχθροί. Αυτό που κάνει τη βασίλισσα πολύτιμη είναι η ικανότητά της να εναποθέτει γονιμοποιημένα αυγά.
Η βασίλισσα μέλισσα έχει την ικανότητα να καταθέτει αυγά, τα οποία ωριμάζουν σε κηφήνες, οι οποίοι θα ζευγαρώσουν με μελλοντικές βασίλισσες.
Επίσης η βασίλισσα παράγει συγκεκριμένες φερομόνες που λειτουργούν ως χημικοί πομποί και επιτρέπουν στις αποικίες να επικοινωνούν μεταξύ τους. Χρησιμεύουν για να διατηρήσουν τη διάθεση της κυψέλης σταθερή και να διαβεβαιώνουν τα μέλη ότι όλα λειτουργούν καλά.
Ο ρόλος της βασίλισσας είναι τόσο σημαντικός ώστε όταν πεθάνει η αποικία αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης μέσα σε λίγα λεπτά. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν την απουσία της μέσα σε λίγα λεπτά και οι εργάτριες ξεκινούν τη διαδικασία αντικατάστασής της μέσα σε λίγες ώρες για να εξασφαλίσουν ότι έχουν μια νέα βασίλισσα.
Πώς προκύπτουν νέες βασίλισσες;
Ο κύκλος ζωής μιας βασίλισσας ξεκινά με ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Όταν μια αποικία χρειάζεται μια νέα βασίλισσα, οι εργάτριες μέλισσες επιλέγουν μια σειρά από τις καλύτερες νεαρές θηλυκές προνύμφες. Πολλές μέλισσες τροφοδοτούν αυτές τις μικρές προνύμφες μεγάλες ποσότητες υψηλής διατροφικής αξίας τροφή. Ως αποτέλεσμα, ωριμάζουν σε γόνιμα θηλυκά ικανά να ζευγαρώσουν.
Το ζευγάρωμα συμβαίνει στον αέρα μεταξύ 12-20 κηφήνων από γειτονικές αποικίες. Αυτό αυξάνει τη γενετική ποικιλία του πληθυσμού των αποικιών. Οι νέες παρθένες εμφανίζονται περίπου 16 ημέρες μετά την τοποθέτηση του αυγού.
Όταν η βασίλισσα πεθαίνει, η αποικία πρέπει να αντιδράσει γρήγορα. Χρειάζονται 16 ημέρες για να δημιουργηθεί μια νέα βασίλισσα, συν χρόνο για να μεγαλώσει και να ζευγαρώσει.
Πώς Οι Μέλισσες Αναγνωρίζουν Τη Βασίλισσα Τους;
Κάθε βασίλισσα μέλισσα έχει τη δική της μυρωδιά. (παρόμοια με τις ανθρώπινες ορμόνες.) Αυτές οι φερομόνες μεταφέρονται σε όλη την αποικία και την ενημερώνουν ότι όλα είναι καλά.
Επίλογος
Η βασίλισσα μέλισσα είναι το πιο σημαντικό μέλος της κυψέλης. Την φροντίζουν, την προστατεύουν, αλλά υπόκειται στους νόμους της φύσης: μόλις δεν είναι σε θέση να εκτελέσει αποτελεσματικά όλα τα καθήκοντά της, την σκοτώνουν!