Ποιά εποχή παράγουν μέλι οι μέλισσες;

Ποιά εποχή παράγουν μέλι οι μέλισσες;

Γιώργος Ντίνας

Μελισσοκόμος


Η μέλισσα είναι ο πιο παραγωγικός επικονιαστής στον κόσμο και κάνει μια φανταστική δουλειά για να κρατήσει τις προμήθειες των τροφίμων μας ασφαλείς. Εάν σκεφτείτε πόσα τρόφιμα τρώμε που εξαρτώνται από τις μέλισσες για επικονίαση, είναι πραγματικά τρομακτική και η ιδέα μόνο ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν το έργο τους. Ευτυχώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο ορατό μέλλον!

Οι μέλισσες είναι αρκετά έξυπνες όχι μόνο για να δημιουργήσουν κυψέλες και φωλιές αλλά και για να ρυθμίσουν τους δικούς τους πληθυσμούς, ώστε να μην εξαφανιστούν. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται λόγω ασθενειών όπως η διαταραχή κατάρρευσης αποικιών (CCD). 

Οι μέλισσες παράγουν μέλι όλο το χρόνο

Ο αστικός μύθος λέει ότι οι μέλισσες παράγουν μέλι μόνο για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι μέλισσες παράγουν μέλι όλο το χρόνο, αλλά όχι με την ίδια ένταση.

Παράγουν το μέλι αφού επεξεργαστούν το νέκταρ που συλλέγουν από λουλούδια. Υπάρχουν λουλούδια όλο το χρόνο ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα της περιοχής. 

Στα βόρεια κλίματα, οι χειμερινοί μήνες είναι λιγότερο παραγωγικοί για τις μέλισσες, επειδή υπάρχουν λιγότερα ανθισμένα φυτά διαθέσιμα για επικονίαση.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να παράγουν μέλι εξαρτάται από το είδος του φυτού από το οποίο συνέλεξαν το νέκταρ. Ορισμένα φυτά έχουν πιο πολύπλοκα σάκχαρα από άλλα, οπότε χρειάζονται περισσότερο χρόνο για πέψη πριν γίνουν εύπεπτες πηγές τροφίμων για ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Οι μέλισσες δεν μπορούν να παράγουν το χειμώνα όσο μέλι χρειάζονται, οπότε πρέπει να έχουν αποθηκευμένο από πριν.  Αυτό σημαίνει ότι τους χειμερινούς μήνες, οι μέλισσες θα καταναλώνουν περισσότερο από όσο παράγουν.

Άνοιξη και καλοκαίρι

Τους θερμότερους, ηλιόλουστους μήνες εργάζονται σκληρότερα παράγοντας περισσότερο μέλι που αποθηκεύουν για να καταναλώσουν τους πιο δροσερούς μήνες. Η βασίλισσα γεννά αυγά την άνοιξη και το καλοκαίρι, οπότε υπάρχει πάντα μια νέα γενιά μελισσών για να αντικαταστήσει τις παλαιότερες που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος που χρειάζονται οι μέλισσες σας για να συλλέξουν νέκταρ από λουλούδια εξαρτάται από την εποχή του χρόνου και τις ανάγκες της κυψέλης.

Τι μάθαμε

Οι μέλισσες παράγουν μέλι όλο το χρόνο, αλλά έχουν διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας ανάλογα με τον καιρό και τη διαθεσιμότητα των λουλουδιών. Περισσότερο παράγουν τους θερμότερους και ηλιόλουστους μήνες. Τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερη βλάστηση παράγουν λιγότερο και καταναλώνουν περισσότερο από τα αποθέματά τους.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.