Κότες πραγματικά ελευθέρας βοσκής

Κότες πραγματικά ελευθέρας βοσκής

Νίκος Ευθυμίου

Οικονομικά - Ιδρυτής


Όλοι μας, ακόμα και οι νεότεροι, θεωρούμε ότι τα χωριάτικα αυγά, αυτά που αποκαλούμε της γιαγιάς, είναι τα καλύτερα. Αυτή η πεποίθηση στηρίζεται στο ότι οι κότες βόσκουν ελεύθερα και τρέφονται με πετραδάκια, χορταράκια και σκουληκάκια, εκτός από καλαμπόκι.

Εμείς σεβόμενοι τον μόχθο και την προσφορά των παλαιοτέρων θα σας μιλήσουμε για τα δικά μας αυγά. Τα αυγά της Οικολογικής Φάρμας Μετεώρων που στηρίζονται στα ευρήματα της σύγχρονης επιστήμης. 

Όσο και αν σας φανεί παράξενο θα αρχίσουμε από την ευζωία των πτηνών. Και αυτό γιατί οι ευτυχισμένες κότες γεννούν καλύτερα αυγά. Οι Αυστραλοί ζωοτέχνες, και ερευνητές, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της ευζωίας, μας λένε ότι οι κότες πρέπει: 

  • να είναι ελεύθερες 

  • να ασκούν ανεμπόδιστα όλες τις φυσικές λειτουργίες τους και 

  • να αισθάνονται ασφαλείς.

Ελευθερία κινήσεων

Ο νόμος ορίζει ότι για να χαρακτηριστούν οι κότες ελευθέρας βοσκής πρέπει να κινούνται ελεύθερα τουλάχιστον επί τρεις ώρας κάθε μέρα. Οι δικές μας κότες κινούνται ελεύθερα όλη τη μέρα. Ακόμη και όταν κλείνει η κεντρική πόρτα, υπάρχουν ειδικά πορτάκια στην βάση της ξύλινης κατασκευής που παραμένουν ανοιχτά. Κλείνουν μόνο όταν πέφτει πολύ η θερμοκρασία το χειμώνα. 

Φυσικές λειτουργίες

Οι κότες είναι πολύ κινητικές, παιχνιδιάρες και περίεργες. Πέρα από την αναζήτηση τροφής πεταρίζουν ανεβαίνουν στις ψηλότερες κατασκευές, σκάβουν και περιφέρονται. Οι δικές μας κότες έχουν όλες αυτές τις δυνατότητες μέσα στο σπίτι τους, αλλά και στα τρία στρέμματα που αναλογούν στο κάθε κοπάδι. 

Αίσθημα ασφάλειας

Φυλάσσονται από εννέα Ελληνικούς Ποιμενικούς με τους οποίους είναι απόλυτα εξοικειωμένες. 

Διατροφή

Ας δούμε τώρα τις τροφές που δίνουμε στις κότες μας. Ο έμπειρος ζωοτέχνης που παρακολουθεί τις κότες μας, ανάλογα με την εποχή, ορίζει το μείγμα τροφής που περιέχει τις σωστές ποσότητες μη μεταλλαγμένου καλαμποκιού, σιταριού, κριθαριού, και βοτάνων ώστε να διατηρούνται στο σωστό βάρος, για να γεννούν γευστικά αυγά υψηλής διατροφικής αξίας.


Υγιείς κότες

Η υγεία των κοπαδιών μας αρχίζει από τα αυγά από τα οποία θα εκκολαφθούν οι νεοσσοί.

Σε εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχεται το DNA των αυγών και επιλέγονται μόνο τα κατάλληλα προς αναπαραγωγή. Οι νέες κότες εμβολιάζονται πριν εγκατασταθούν στη φάρμα μας. Μετά, και μέχρι την απομάκρυνση τους δεν τους χορηγούμε κανένα αντιβιοτικό ή ορμόνες. Όμως, προληπτικά διενεργούμε μηνιαίους ελέγχους των περιττωμάτων εκάστου κοπαδιού. Παράλληλα διενεργούμε απεντόμωση με μηχανικό τρόπο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, και καθαρίζουμε το πάτωμα και τις υπερκατασκευές.


Όπως λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί και ο πιο ρομαντικός καταναλωτής αυγών, οι κότες μας διαβιούν με ασφάλεια σε καλύτερες και συνθήκες από τις κότες της γιαγιάς και τρέφονται σωστά ώστε να γεννούν τα γευστικά αυγά υψηλής διατροφικής αξίας που απολαμβάνετε.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.