Μία κότα η οποία μεγαλώνει σε πτηνοτροφική μονάδα με κλωβοστοιχίες, δεν έχει περισσότερο ελεύθερο χώρο από ότι ένα κουτί παπουτσιών. Οι κότες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους ή να περπατήσουν και γενικά να κινηθούν ελεύθερα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους μένουν, σχεδόν ακίνητες, δε βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου και δεν κοιμούνται. Σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο με έλλειψη καθαρού φρέσκου αέρα, ηλιακού φωτός και φυσικού φρέσκου φαγητού οι κότες βρίσκονται τελείως ανυπεράσπιστες απέναντι σε λοιμώξεις και διάφορες ασθένειες.
Προκειμένου λοιπόν να επιβιώσουν υπάρχει μεγάλη ανάγκη χρήσης μεγάλων ποσοτήτων αντιβιοτικών και φαρμάκων. Τα αντιβιοτικά που καταναλώνονται από τις κότες περνούν στη συνέχεια στο εσωτερικό του αυγού και ακολούθως στο ανθρώπινο σώμα.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβλαβής είναι η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών. Οι αντιστάσεις του ανθρώπινου σώματος στις λοιμώξεις και γενικότερα απέναντι σε πολλούς παθογόνους παράγοντες μειώνονται δραστικά.
Όταν καταναλώνουμε προϊόντα που εμπεριέχουν αντιβιοτικά όπως κρέας, αυγό, γάλα κ.α. το ανοσοποιητικό μας σύστημα αδυνατεί να συνέλθει και να δυναμώσει. Η ευαισθησία του οργανισμού στα αντιβιοτικά μειώνεται, δηλαδή σε περίπτωση ασθένειας ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ολοένα και ισχυρότερα φάρμακα.
Στην περίπτωση του αυγού, με τη θερμική επεξεργασία (δηλαδή το μαγείρεμα), καταστρέφονται μερικώς τα αντιβιοτικά που περιέχονται, ενώ παράλληλα καταστρέφεται και ένα μέρος των χρήσιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων που εμπεριέχονται σε αυτό.
Συμπέρασμα: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από τα αντιβιοτικά που βρίσκονται στα αυγά. Ο μόνος τρόπος είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε αυγά από κότες οι οποίες μεγαλώνουν σε συνθήκες ελεύθερης βοσκής, χωρίς αντιβιοτικά και φάρμακα και ζουν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά.