Οι δυσκολίες στην ορεινή φάρμα μας

Οι δυσκολίες στην ορεινή φάρμα μας

Νίκος Ευθυμίου

Οικονομικά - Ιδρυτής


Στον ιστότοπο και στο Facebook σας έχουμε παρουσιάσει έναν ειδυλλιακό τροπο ζωής στη φάρμα μας. Βλέπετε χαμογελαστά πρόσωπα, ζωηρές κότες να περιφέρονται ανέμελα ανάμεσά μας, φιλικά και χαδιάρικα σκυλιά, και παρέες που απολαμβάνουν μεζέδες με τη συνοδεία τσίπουρου. Βλέπετε καθαρό ουρανό, πλούσια βλάστηση, και κοντομάνικα μπλουζάκια.

Δυστυχώς, όπως όλα τα κέρματα έχουν δύο όψεις, έτσι και η ζωή στη φάρμα μας έχει τις δυσκολίες της. Και επειδή διαβάζουμε σχόλια του τύπου “εσείς περνάτε ζωή και κότα”, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να σας παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν εδώ στον Κονισκό Μετεώρων.

Αποστάσεις

Τα Τρίκαλα απέχουν από τον Κονισκό 35 χιλιόμετρα και η Καλαμπάκα 25. Απόσταση που θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει με την διαδρομή Αθήνα - Λαύριο. Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχουν ευθείες λεωφόροι αλλά φιδωτοί δρόμοι με ανηφόρες και κατηφόρες. Βέβαια το τοπίο με την πυκνή βλάστηση σε ανταμείβει με το παραπάνω. 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να πεις “ξέχασα να πάρω γάλα ή τσιγάρα”. Στον Κονισκό ή στα γύρω χωριά δεν υπάρχουν πλέον καταστήματα και δεν μπορείς να “πεταχτείς” στα Τρίκαλα για κάτι που ξέχασες. Γι αυτό όλες οι προμήθειες για τις κότες και για μας ακολουθούν ένα ανελαστικό προγραμματισμό.

Καιρικές συνθήκες

Το καλοκαίρι είναι ειδυλλιακό στα μέρη μας. Τον χειμώνα όμως αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα. 

Όταν οι άνεμοι πνέουν με πολλά μποφόρ προξενούν καταστροφές στις κατασκευές και στα δέντρα. Πέρυσι ο αέρας σήκωσε την σκεπή από το ένα κατάλυμα των πουλερικών.

Ένα άλλο πρόβλημα προκύπτει από τις χιονοπτώσεις. Λόγω του υψομέτρου το χιόνι φτάνει τα 30 εκατοστά και δεν λιώνει γρήγορα, όπως στην Αθήνα.

Τέλος η θερμοκρασία τον χειμώνα για κάποια χρονικά διαστήματα μειώνεται σημαντικά και ιδιαίτερα τη νύχτα κυμαίνεται κοντά ή κάτω από τους 0ο C.

Τροπος ζωής

Πριν μερικές δεκαετίες ο Κονισκός ήταν κεφαλοχώρι, με Δημοτικό, Γυμνάσιο, Αστυνομικό Τμήμα, Υποκατάστημα Τράπεζας, καταστήματα και 350 περίπου μόνιμους κατοίκους. Σήμερα, τους κρύους μήνες του χειμώνα, απομένουν μόνο 30 περίπου κάτοικοι και οι μισοί είναι μεγάλης ηλικίας.

Πρακτικά αυτή την περίοδο δεν υπάρχει καθόλου κοινωνική ζωή. Το μόνο που μπορείς να κάνεις όταν δύει ο ήλιος είναι βόλτες στο διαδίκτυο και να αράζεις στην τηλεόραση.

Εργατικό δυναμικό

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οι κάτοικοι του Κονισκού και αυτοί από τα γύρω χωριά, απασχολούνται στις καλλιέργειες και στην εκτροφή των ζώων τους.

Από το 2012 που λειτουργούμε την Οικολογική Φάρμα Μετεώρων, μόνο ο Δημήτρης, που κατοικεί μόνιμα στο γειτονικό χωριό, παραμένει στη θέση εργασίας του στη φάρμα. 

Η άλλη περίπτωση είναι να βρεθούν ρομαντικοί άνθρωποι όπως ο Παναγιώτης. Δηλαδή άνθρωποι που αναζητούν τη ζωή στο απομακρυσμένο χωριό μέσα στη φύση και ανάμεσα στα ζώα.

Και δεν είναι μόνο η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Είναι δύσκολο να βρεις εργάτες και τεχνίτες για τις ανάγκες που προκύπτουν.

Κάποτε χρειαστήκαμε μια πρόσθετη ηλεκτρική παροχή και περιμέναμε τον τεχνίτη 2 μήνες.

Στον αντίποδα

Τις περισσότερες από τις παραπάνω δυσκολίες μάθαμε να τις αντιμετωπίζουμε και τελικά μάθαμε να ζούμε με αυτές. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δεν το βρίσκεις πλέον στην Αθήνα. Οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάσουν χαιρετισμό όταν συναντώνται στο δρόμο, και αν κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, οι γείτονες θα τον συνδράμουν.

Το σημαντικότερο αντιστάθμισμα στις δυσκολίες που έχει η ζωή στο ορεινό χωριό, είναι ο καθαρός αέρας, η γαλήνη, η καταπράσινη φύση, και κυρίως η ικανοποίηση της παραγωγής. Πιστέψτε με, τα θετικά σχόλια των πελατών μας για την ποιότητα των αυγών μας είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.