Χρηστικές πληροφορίες για τα καρύδια

Χρηστικές πληροφορίες για τα καρύδια

Παναγιώτης Καλούσιος

Ηλεκτρονικός Μηχανικός - Υπεύθυνος λειτουργίας


Πριν δύο μήνες πήγα στο κατάστημα που αγοράζω ξηρούς καρπούς και όσπρια και ζήτησα φυστίκια αράπικα. H κοπέλα μου είπε ότι δεν έχει γιατί περιμένει την καινούργια σοδειά από Ελλάδα.
Την καινούργια σοδειά! 

Εμείς, στον 21ο αιώνα,  μάθαμε να αγοράζουμε οποιοδήποτε καρπό οποιαδήποτε εποχή. Ντομάτες το χειμώνα, μήλα το καλοκαίρι, και ξηρούς καρπούς οπότε έχει μπάσκετ ή ποδόσφαιρο στην τηλεόραση.

Έτσι αποφάσισα να σας μεταφέρω πληροφορίες για τα καρύδια, μιας και σας διαθέτουμε την παραγωγή μας.

Πότε και πως αγοράζουμε καρύδια

Συλλέγουμε τα καρύδια το φθινόπωρο, συνήθως από Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο. Ως εκ τούτου, τα πιο φρέσκα και υψηλής ποιότητας καρύδια είναι συνήθως διαθέσιμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όταν αγοράζετε καρύδια, είναι απαραίτητο να αναζητάτε σημάδια φρεσκάδας, όπως ένα γλυκό, άρωμα καρυδιού και ένα λαμπερό, άψογο εξωτερικό κέλυφος. Τα καρύδια πρέπει να είναι απαλλαγμένα από ρωγμές, τρύπες ή ζημιές από έντομα, γεγονός υποδηλώνει ότι είναι πολυκαιρισμένα.

Επίσης καλόν είναι να αγοράζετε καρύδια σε μικρές ποσότητες ώστε να τα χρησιμοποιείτε πριν ταγγίσουν. Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε καρύδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολουθήστε έναν από τους παρακάτω τρόπους αποθήκευσης.

Αποθηκευουμε τα καρύδια σε αεροστεγές βάζο

Πως αποθηκεύουμε τα καρύδια

Η σωστή αποθήκευση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας και της φρεσκάδας των καρυδιών. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, τα οποία θα ταγγίσουν εάν δεν αποθηκευτούν σωστά.

Αεροστεγές δοχείο: η έκθεση στον αέρα μπορεί να προκαλέσει γρήγορο τάγγισμα των καρυδιών, επομένως αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο.

Δροσερό, ξηρό μέρος: τα καρύδια πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, που τα κάνει να χάσουν τη γεύση τους.

Ψύξη ή κατάψυξη: εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τα καρύδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκεφτείτε να τα ψύξετε ή να τα καταψύξετε. Τα καρύδια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και έξι μήνες και στον καταψύκτη έως και ένα χρόνο.

Μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά: τα καρύδια απορροφούν οσμές από άλλα τρόφιμα, οπότε είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά όπως κρεμμύδια και σκόρδο.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές αποθήκευσης, μπορείτε να διατηρήσετε την ποιότητα και την φρεσκάδα των καρυδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καρύδια στο καθημερινό διαιτολόγιο

Τα καρύδια διαθέτουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μπορείτε εύκολα να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή, πέρα από τα παραδοσιακά γλυκά που λατρεύουμε, όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα:

Σνακ: τα καρύδια είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ από μόνα τους. Μπορείτε να τα απολαύσετε το απόγευμα στην τηλεόραση..

Νιφάδες βρώμης με γιαούρτι: προσθέστε νιφάδες βρώμης και καρύδια στο γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και μερικά φρέσκα φρούτα για ένα ισορροπημένο και νόστιμο πρωινό ή απογευματινό.

Σαλάτες:τα καρύδια προσθέτουν μια νόστιμη νότα στις σαλάτες. Μπορείτε να τα κόψετε και να τα πασπαλίσετε πάνω από την σας σαλάτα για πρόσθετη υφή και γεύση.

Αρτοσκευάσματα: τα καρύδια είναι μια γευστική και θρεπτική προσθήκη σε ψημένα προϊόντα όπως κουλουράκια, μπισκότα και ψωμί.

Ενσωματώνοντας τα καρύδια στην καθημερινή διατροφή σας, μπορείτε να επωφελείστε από τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και τη νόστιμη γεύση τους, όπως αναφέρουμε στο άρθρο “Καρύδια πολύτιμα για την υγεία μας”.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.