Καρύδια πολύτιμα για την υγεία μας

Καρύδια πολύτιμα για την υγεία μας

Φωτεινή Μανώλη

Επιστημονικός Σύμβουλος - Χημικός


Ως χημικός που ασχολούμαι με τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων, γνωρίζω πολύ καλά τα συστατικά των καρυδιών. Γι αυτό το λόγο θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι θα έχετε πολλά οφέλη αν τα προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας.
Τα καρύδια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την υγεία του εντέρου και το ανοσοποιητικό:


1. Τα καρύδια βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

2. Τα καρύδια ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου.

3. Τα καρύδια βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

4. Τα καρύδια προάγουν ένα υγιές έντερο.

5. Τα καρύδια ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Μπολ με καρύδια

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική τροφή για την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Επιπλέον, τα καρύδια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου.

Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από τη γνωστική έκπτωση. Τα αντιοξειδωτικά δρουν καθαρίζοντας τις επιβλαβείς τοξίνες και τα υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον εγκέφαλο. Η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η βελτιωμένη κυκλοφορία που προέρχεται από την κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και της σωστής λειτουργίας.

Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα καρύδια περιέχουν μαγνήσιο που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης.

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, με μια ουγγιά να παρέχει περίπου το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ένα υγιές εύρος.

Τα καρύδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομη άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και ακόμη και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Προάγουν ένα υγιές έντερο

Τα καρύδια περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Τα καρύδια περιέχουν επίσης προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο, και βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Τα προβιοτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα που έχουν λάβει αντιβιοτικά, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των καλών βακτηρίων που έχουν χαθεί.

Ενισχύουν την ανοσία

Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μόνο μια ουγγιά καρύδια περιέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C. Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων βοηθώντας τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν σωστά. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Εκτός από τη βιταμίνη C, τα καρύδια περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Για παράδειγμα, είναι μια καλή πηγή χαλκού, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, ένα ορυκτό που παίζει ρόλο σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στην ανοσία. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.


Το καρύδι είναι ένας απίστευτα ευπροσάρμοστος και θρεπτικός ξηρός καρπός που προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μέχρι την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμπεριλάβετε τα καρύδια στη διατροφή σας. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φάτε καρύδια θα γνωρίζετε πόσο καλό κάνουν στην υγεία σας!

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.