Καλλιεργώντας τις καρυδιές μας, μάθαμε στην πράξη πολλά πράγματα για αυτό το επιβλητικό δέντρο που μας δίνει τους θρεπτικούς και νόστιμους καρπούς του.
Είμαστε τυχεροι γιατί το χώμα στο κτήμα μας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι καρυδιές για να ευδοκιμήσουν. Το πλούσιο χώμα, που δεν συγκεντρώνει τα νερά της βροχής, επιτρέπει στις ρίζες να εισχωρήσουν βαθιά στο έδαφος για να αναζητήσουν τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
Το ευκρατο κλίμα με τη μέτρια βροχόπτωση είναι άλλο ένα πλεονέκτημα της περιοχής μας. Οι καρυδιές ευδοκιμούν σε εύκρατα κλίματα και απαιτούν βαθιά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Οι καρυδιές μας χρειάστηκαν 8 χρόνια για να αρχίσουν να κάνουν καρπούς. Τώρα φτάνουν τα 7 μέτρα και σε 10 χρόνια μπορεί να ξεπεράσουν και τα 20 αν δεν τις κλαδεύουμε. Τώρα το κάθε δέντρο παράγει περίπου 20 κιλά καρύδια κάθε χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Επειδή, όπως προείπαμε, οι ρίζες εισχωρουν βαθειά αναζητώντας και αντλώντας μεταλλικά ιχνοστοιχεία, η βλάστηση στο κτήμα είναι πλουσιότερη από ότι στα κτήματα που συνορεύουν.
Σημαντικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξή τους προσδίδει το φυσικό λίπασμα από την κοπριά που συγκεντρώνουμε από τις κότες μας. Όσο είναι νεαρά τα δέντρα, τα ραντίζουμε με χαλκό που είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευρωστία τους.
Εκτός από τις καρυδιές στο κτήμα, φυτέψαμε και 100 δενδρύλλια, μέσα στη φάρμα. Αυτές οι νεαρές καρυδιές απολαμβάνουν το άφθονο λίπασμα από τις κότες, αλλά ταλαιπωρούνται από τους 10 ελληνικούς ποιμενικούς που αρέσκονται να ακονίζουν τα δόντια τους στους κορμούς τους!
Αυτό που μας ξένισε είναι ότι τα κλαδιά της καρυδιάς είναι ακατάλληλα για το τζάκι γιατί καπνίζουν πολύ.
Τέλος θα αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία όταν βρίσκομαι κάτω από τα δέντρα. Το χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα που αναδύεται μου δημιουργεί ένα συναίσθημα γαλήνης και ευεξίας. Και περιμένω να μεγαλώσουν και οι καρυδιές μέσα στη φάρμα για να αλλάξει το τοπίο και να απολαμβάνουν και οι κότες μας τη σκιά που προσφέρουν με το πλούσιο φύλλωμα τους.