Εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών Σαμαρίνα

Εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών Σαμαρίνα

Παναγιώτης Καλούσιος

Ηλεκτρονικός Μηχανικός - Υπεύθυνος λειτουργίας


Σε ένα μικρό εργαστήριο στα Τρίκαλα Θεσσαλίας ξεδιπλώνεται μια ιστορία πάθους, δεξιοτεχνίας και παράδοσης που ξεκίνησε πριν από περίπου 37 χρόνια. Ο ιδρυτής και εμπνευστής, Σωτήρης Μπίνας, με καταγωγή από την ορεινή Σαμαρίνα Γρεβενών, μετέφερε το μεράκι του για τη δημιουργία τραχανά με εξαιρετική δεξιοτεχνία στα Τρίκαλα, εγκατασταθείς εδώ για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα, η οικογένεια, που περιλαμβάνει τα παιδιά και τα εγγόνια του, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της συνέχισης της παράδοσης. Κατασκευάζουν προϊόντα με μεράκι, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά της θεσσαλικής γης: τραχανά, χυλοπίτες, χυλοπιτάκι, κριθαράκι, κουσκούς, βίδες.

Ωστόσο, η παράδοση δεν παραμένει σταθερή. Η σύγχρονη κουζίνα και οι απαιτήσεις της εποχής ενέπνευσαν την οικογένεια να πάρει τα παραδοσιακά στοιχεία και να τα προσαρμόσει σε νέες, μοναδικές γεύσεις. Ταλιατέλες, σούπες, και κουσκούς με φρέσκα λαχανικά όπως σπανάκι, πιπεριά Φλωρίνης, ντομάτα, παντζάρι, τσουκνίδα, προσφέρουν μια σύγχρονη προσέγγιση στα παραδοσιακά ζυμαρικά.

Για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας, που διψά για ποιότητα αλλά έχει περιορισμένο χρόνο, δημιουργήθηκε η παιδική σειρά ζυμαρικών Σαμαρίνα. Έτσι, οι μικροί μας φίλοι μπορούν να απολαμβάνουν υγιεινά και νόστιμα ζυμαρικά που προέρχονται από την ίδια ποιότητα που απολαμβάνουν και οι γονείς τους.

Η οικογενειακή παράδοση συνδυάζεται με την καινοτομία, καθώς το εργαστήριο παρουσίασε νέα προϊόντα που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Τα προϊόντα με φρέσκα λαχανικά αναδεικνύουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία, χάρη στη μέθοδο αργής ξήρανσης που διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά και τη φρεσκάδα.

Ο ξινός τραχανάς παραμένει το πιο αγαπημένο προϊόν, αλλά δημοφιλείς είναι και η μανιταρόσουπα και τα παιδικά γεύματα με τραχανά. Και υπόσχονται να μας εκπλήξουν με τα επερχόμενα μείγματα για γεμιστά, ένα προϊόν που υπόσχεται να διευκολύνει τον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη μάγειρα.

Τα ζυμαρικά Σαμαρίνα βρίσκονται σε μικρά καταστήματα τροφίμων σε όλη την Ελλάδα, ενώ μπορούν να προμηθευτούν και μέσω του eshop του εργαστηρίου. Επιπλέον, η εξαγωγή στο εξωτερικό ξεκίνησε πρόσφατα, με πρώτους προορισμούς τη Γερμανία και την Ιταλία. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις εξαγωγές της και σε άλλες χώρες, ανταποκρινόμενη έτσι στην αυξημένη ζήτηση για την ποιότητα και τον μοναδικό χαρακτήρα των προϊόντων της.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.