Από αγνά υλικά σε γευστικά ζυμαρικά

Από αγνά υλικά σε γευστικά ζυμαρικά

Φωτεινή Μανώλη

Επιστημονικός Σύμβουλος - Χημικός


Απολαμβάνετε ένα πιάτο με τις χυλοπίτες μας! 

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τα μυστικά τους, αυτό το άρθρο είναι για σας.

Δύο είναι οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά μεταξύ των ζυμαρικών μας και αυτών που συνήθως προμηθεύεστε από το σούπερ μάρκετ. Τα αγνά υλικά και η μέθοδος παραγωγής. Ας δούμε πρώτα τα υλικά.

Το βασικότερο υλικό, προφανώς είναι το αλεύρι. Οι συνεργάτες μας στο εργαστήριο Σαμαρίνα, με την μακρόχρονη εμπειρία τους, έχουν επιλέξει το καλύτερο σκληρό αλεύρι μακαρονοποιίας από μύλο στην Πελοπόννησο, ώστε η ζύμη να έχει το κατάλληλο σώμα.

Το δεύτερο βασικό υλικό, όσο και αν σας φανεί περίεργο, είναι το νερό. Το εργαστήριο αντλεί νερό από συγκεκριμένη γεώτρηση, και πραγματοποιεί τακτικές αναλύσεις για τον έλεγχο των ιχνοστοιχείων του.

Τα αιγοπρόβατα, που βόσκουν στα οροπέδια των Μετεώρων, μας παρέχουν το φρέσκο γάλα τους. Το κατσικίσιο γάλα έχει μια χαρακτηριστική πικάντικη γεύση, ενώ το πρόβειο γάλα είναι πλούσιο και ελαφρώς γλυκό. Χρησιμοποιούμε το πρόβειο γάλα για την κρεμώδη υφή του. Το κατσικίσιο γάλα, αν και δεν είναι τόσο κρεμώδες όσο το πρόβειο γάλα, εξακολουθεί να προσθέτει διαφορετική υφή στα ζυμαρικά μας.

Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να εκθειάσουμε και τα πραγματικά χωριάτικα αυγά μας, που εκτός από την διατροφική τους αξία, προσδίδουν γεύση, υφή και χρώμα. Σε κάθε κιλό ζυμαρικών θα βρείτε πέντε αυγά, ενώ στον ξινό τραχανά τρία.

Φτάσαμε στο αλάτι και τα καρυκεύματα, τα οποία προσθέτουν χαρακτηριστικές πινελιές γεύσης. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, αυτά αποτελούν το μυστικό μας και θα ήταν αβλεψία να τα δημοσιοποιήσουμε.

Πάμε τώρα στις διαδικασίες παραγωγής.
Μετά το άλεσμα της ζύμης, ο σχηματισμός των ζυμαρικών μέσω των ειδικών πλεγμάτων είναι καθοριστικός. Τα πλέγματα αποτελούνται από κράμα χαλκού, ένα υλικό που είναι πιό τραχύ και καταλληλότερο από το τεφλόν ή το ανοξείδωτο ατσάλι. Καθώς η ζύμη διέρχεται με πίεση μέσω του πλέγματος, η τραχιά επιφάνεια του προκαλεί τριβή και αντίσταση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ελαφρώς χονδροειδής και πορώδης υφή στην επιφάνεια των ζυμαρικών. Αυτή η υφή βοηθά τα ζυμαρικά να συγκρατούν καλύτερα τις σάλτσες.

Η άλλη καθοριστική διαδικασία είναι η ξήρανση, διότι καθορίζει την υφή, τις ιδιότητες μαγειρέματος και τη διάρκεια ζωής των ζυμαρικών. Εφαρμόζουμε την αργή διαδικασία ξήρανσης, η οποία επιτρέπει στα ζυμαρικά να διατηρούν τις φυσικές τους γεύσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωσή μας, όπου στα ζυμαρικά περιέχονται αυγά.

Μετά από αυτή την αναλυτική παρουσίαση που μόλις διαβάσατε, γνωρίζετε τι ακριβώς απολαμβάνετε στο πιάτο σας. Και την επόμενη φορά που θα καθίσετε στο τραπέζι, οι παπαρδέλες μας θα σας φανούν ακόμη πιό νόστιμες! 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.