Τι είναι η Βιολογία

Τι είναι η Βιολογία

Φωτεινή Μανώλη

Επιστημονικός Σύμβουλος - Χημικός


Η Βιολογία είναι η κατεξοχήν επιστήμη της ζωής. Είναι η επιστήμη που μελετά τη ζωή και τους ζωντανούς οργανισμούς σε όλα τα επίπεδα, από τα πιο βασικά και πρωταρχικά επίπεδα όπως οι βασικές αρχές της ζωής και οι βασικές δομές των οργανισμών (π.χ. το κύτταρο, τα γονίδια κλπ) έως και σε πολύ πιο σύνθετα επίπεδα όπως οι σχέσεις μεταξύ διαφόρων ειδών, οι χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός των οργανισμών, η τοξικότητα κάποιων παραγόντων, η γενετική, οι σχέσεις των ζωντανών οργανισμών με το περιβάλλον κλπ. Με άλλα λόγια η Βιολογία μελετά κάθε τι που έχει να κάνει με τη μορφή, τη δομή και τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών είτε στο φυσικό τους περιβάλλον είτε στο εργαστήριο.

Ο όρος Βιολογία είναι ελληνογενής και προέρχεται από τις λέξεις «βίος» δηλαδή «ζωή» και «λόγος» δηλαδή «μελέτη, έρευνα». Σήμερα η Βιολογία έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτατη επιστήμη με πάρα πολλούς κλάδους και υποδιαιρέσεις. Έτσι μιλούμε πια για Βοτανολογία, Ζωολογία, Ιστολογία, Τοξικολογία, Υδροβιολογία, Γενετική, Εξελικτική Βιολογία, Ανατομία, Μικροβιολογία κλπ. Από την πρακτική εφαρμογή των διαφόρων κλάδων της Βιολογίας προκύπτει πλειάδα άλλων εφαρμοσμένων επιστημών όπως η Ιατρική (Εφαρμοσμένη Βιολογία του Ανθρώπου), η Κτηνιατρική (Εφαρμοσμένη Ζωολογία), η Γεωπονία (Εφαρμοσμένη Βοτανολογία) κλπ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.