Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια. Το εύκολο σπιτικό φαγητό όταν δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε. Μήπως όμως είναι καλύτερα να μετατρέψουμε αυτό το πιάτο από επιλογή ανάγκης σε επιλογή γκουρμέ;
Πάμε λοιπόν να μάθουμε πως θα ετοιμάζουμε αυγά ποσέ με στικς πατάτας!
Συστατικά
4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό χτυπημένο
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/4 φλιτζάνι φυτικό λάδι
4 μεγάλα αυγά της Οικολογικής Φάρμας Μετεώρων
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
Αλάτι και πιπέρι
Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο για γαρνίρισμα
Προετοιμασία
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις τεμαχίζουμε με τον ειδικό τρίφτη που τις κόβει σε λεπτά στικς.
Τοποθετούμε τις τεμαχισμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό ώστε να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και μετά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας τις πιέζουμε ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε μαζί το τεμαχισμένο κρεμμύδι, το αλεύρι, το αυγό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
Προσθέτουμε τις στραγγισμένες πατάτες στο μπολ και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε σε δόσεις ¼ φλιτζανιού από το ομογενοποιημένο μείγμα σε σχήμα φωλιάς στο τηγάνι, πιέζοντας το με σπάτουλα ώστε να πάρη ένα στρογγυλό σχήμα.
Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά σε κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Όσο τηγανίζονται, βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να σιγοβράσει. Προσθέτουμε το λευκό ξύδι στην κατσαρόλα.
Σπάμε κάθε αυγό σε ξεχωριστό μικρό μπολ.
Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι με σχισμή για να δημιουργήσουμε 4 δίνες στο νερό που σιγοβράζει. Έτσι ώστε τα ασπράδια αυγών να τυλιχτούν γύρω από τον κρόκο και να δημιουργήσουν ένα τακτοποιημένο, συμπαγές σχήμα.
Ρίχνουμε προσεκτικά κάθε αυγό στο νερό που σιγοβράζει και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα ασπράδια, αλλά οι κρόκοι να παραμείνουν ζουμεροί.
Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι με σχισμή για να αφαιρέσουμε τα αυγά από το νερό και τα τοποθετούμε σε μια χαρτοπετσέτα για να τα αποστραγγίσουμε.
Τοποθετούμε 2 δόσεις τηγανισμένες φωλιές σε κάθε πιάτο, και στη συνέχεια, πάνω από το καθένα ένα αυγό ποσέ.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο.
Σερβίρουμε τα πιάτα αμέσως μολις ετοιμαστούν.
Πράγματι, είναι πιό πολύπλοκη συνταγή από ότι οι τηγανιτές πατάτες με αυγά μάτια, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο.