Υπεροχή των ορεινών προϊόντων

Υπάρχει παγιωμένη αντίληψη στην κοινή γνώμη ότι τα βρώσιμα προϊόντα που προέρχονται από ορεινές περιοχές είναι υγιεινά.

Είναι άραγε επιστημονικά τεκμηριωμένη αυτή η αντίληψη;

Έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αυστραλία απέδειξαν ότι τα αιθέρια έλαια από παρακείμενα φυτά καταλήγουν στον καρπό της ελιάς.  Με βάση αυτή την έρευνα οι Ισπανοί πειραματίστηκαν με δενδρολίβανο και λεβάντα σε δύο διαφορετικούς ελαιώνες και διαπίστωσαν ότι τα έλαια από τα αντίστοιχα φυτά πέρασαν στους καρπούς της ελιάς.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τον μηχανισμό μεταφοράς των ελαίων στα φυτά, σε κάθε περίπτωση είναι τεκμηριωμένο το αποτέλεσμα.

Και τι σχέση έχει αυτό με την ποιότητα των προϊόντων από ορεινές περιοχές; 

Αν ψηλαφίσετε την εξάτμιση του αυτοκινήτου σας θα έχετε διαπιστώσει ότι είναι καλυμμένη με μία κολλώδη πηχτή ουσία. Αυτή η ουσία, είναι τα έλαια που παράγονται από την καύση της βενζίνης. Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι σε πιο υψηλά επίπεδα στις πεδινές περιοχές (καυσαέρια, βιομηχανικοί ρύποι) από τις ορεινές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η χλωρίδα και η πανίδα σε όλα τα επίπεδα. 

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίον θεωρούμε τα προϊόντα πού προέρχονται από ορεινές περιοχές πιο υγιεινά, από αυτά πού προέρχονται από πεδινές περιοχές.