Αυγά ποσέ για brunch

Αυγά ποσέ για brunch

Νίκος Ευθυμίου

Οικονομικά - Ιδρυτής


Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός ήθελα τηγανητά αυγά και η μητέρα μου τα ετοίμαζε ποσέ. Τοτε δεν καταλάβαινα τη διαφορά, τώρα όμως έμαθα γιατί επέμενε η μητέρα στα ποσέ αυγά!

Τα αυγά ποσέ θεωρούνται και είναι πιο υγιεινά από τα τηγανητά αυγά.

  • Όταν τηγανίζετε τα αυγά σε λάδι ή βούτυρο, τοτε προστίθενται περισσότερες θερμίδες και λίπος στο αυγό. Αντίθετα, τα αυγά ποσέ, μαγειρεύονται σε νερό και δεν απαιτούν πρόσθετα λίπη ή έλαια. Επομένως έχουν λιγότερες θερμίδες και λιγότερο λίπος.

  • Όταν τηγανίζετε τα αυγά, η υψηλή θερμότητα προκαλεί οξείδωση μέρους της χοληστερόλης στον κρόκο αυγού. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επομένως τα άτομα κάποιας ηλικίας ή όσοι έχουν προδιάθεση καρδιακών παθήσεων ας προτιμούν τα ποσέ από τα “μάτια” αυγά.

  • Τα αυγά ποσέ είναι μια ήπια μέθοδος μαγειρέματος και έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12 και η πρωτεΐνη.


Όπως όλες οι μέθοδοι μαγειρικής έτσι και τα ποσέ αυγά έχουν την τεχνική τους. Γι αυτό θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το σωστό τρόπο μαγειρέματος ώστε να ξαφνιάσετε ευχάριστα τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν σερβίρετε το πρωϊνό.

Χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκα ποιοτικά αυγά

Για να βράσουμε σωστά τα αυγά ποσέ χρειάζεται να είναι φρέσκα και υψηλής ποιότητας. Όταν ένα αυγό είναι φρέσκο, το ασπράδι του είναι συμπαγές και διατηρεί το σχήμα του καλύτερα, επιτυγχάνοντας την επιθυμητή υφή του αυγού ποσέ. Τα φρέσκα αυγά έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό παχύρρευστου λευκού αυγού.

Αντίθετα, τα πολυκαιρισμένα αυγά, έχουν λεπτότερα ασπράδια που θα απλωθούν στο νερό, με αποτέλεσμα ένα λιγότερο ελκυστικό και λιγότερο γευστικό αυγό ποσέ. Επιπλέον, ο κρόκος ενός φρέσκου αυγού θα είναι πιο ζωντανός, προσθέτοντας στη συνολική εμφάνιση του αυγού ποσέ.

Γι'αυτό το λόγο, τα καταστήματα brunch χρησιμοποιούν πάντα φρέσκα, υψηλής ποιότητας αυγά, ακριβώς όπως είναι τα αυγά της Οικολογικής Φάρμας Μετεώρων.

Μαγειρεύουμε σωστά τα ποσέ αυγά

  • Ετοιμάστε πρώτα το πιάτο με τα τοστ και τις διάφορες γαρνιτούρες που θέλετε ώστε μόλις είναι έτοιμο το αυγό να το σερβίρετε.

  • Γεμίζουμε μια μικρή κατσαρόλα με περίπου 8 εκατοστά νερό και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ξύδι, ώστε τα ασπράδια των αυγών να πήξουν πιο γρήγορα.

  • Σπάμε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολάκι ώστε όταν το ρίξουμε στην κατσαρόλα να πέσει συγκεντρωμένο.

  • Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι με σχισμή για να δημιουργήσουμε δίνη στο νερό που σιγοβράζει. Έτσι ώστε τα ασπράδια αυγών να τυλιχτούν γύρω από τον κρόκο και να δημιουργήσουν ένα τακτοποιημένο, συμπαγές σχήμα.

  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το αυγό στο κέντρο της δίνης. Προσέχουμε να μην απλώσουμε το ασπράδι πολύ.

  • Μαγειρεύουμε το αυγό για περίπου 3-4 λεπτά, ή έως ότου ψηθεί το ασπράδι και ο κρόκος εξακολουθεί να περιστρέφεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τρυπητή κουτάλα για να σηκώσετε προσεκτικά το αυγό από το νερό και να το ελέγξετε.

  • Αφαιρέστε το αυγό από το νερό με το κουτάλι και τοποθετήστε το σε μια χαρτοπετσέτα για να στραγγίξει το νερό.

  • Σερβίρετε αμέσως το αυγό ποσέ. 

Για να λέμε την αλήθεια είναι μπελαλίδικα τα αυγά ποσέ αν θέλουμε να τα ετοιμάσουμε σωστά. Όμως ποιός δεν θέλει να φάει ένα ωραίο πιάτο ή ποιός δεν θέλει να σερβίρει ένα ωραίο πιάτο!

Συνταγές με αυγά ποσέ

Τα αυγά ποσέ μας δίνουν τη δυνατότητα να τα σερβίρουμε με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Είτε θέλετε να ευχαριστήσετε τους αγαπημένους σας στο σπίτι είτε τους πελάτες σας στο brunch shop. Συγκεντρώσαμε συνταγές με αυγά ποσέ για να επιλέξετε:

Τοστ αβοκάντο με αυγά ποσέ: αυγό ποσέ πάνω σε φέτα φρυγανισμένο ψωμί σκεπασμένο με πουρέ αβοκάντο.

Αυγά Benedict: αυγό ποσέ πάνω σε μια φέτα μπέικον ή ζαμπόν, σε ψωμάκι ή αγγλικό muffin, περυχημένο με σάλτσα hollandaise.

Αυγά ποσέ με καπνιστό σολομός: αυγό ποσέ πάνω από καπνιστό σολομό, σε φέτα φρυγανισμένο ψωμί, πασπαλισμένο με άνηθο και χυμό λεμονιού.

Αυγά ποσέ και σπανάκι: αυγό ποσέ πάνω από σοταρισμένο σπανάκι σε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, πασπαλισμένο με αλάτι, πιπέρι και τριμμένο τυρί παρμεζάνα.

Αυγά ποσέ και σπαράγγια: αυγό ποσέ πάνω από ψητά σπαράγγια σε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, πασπαλισμένο με αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού.

Αυγά ποσέ και στικς πατάτας: αυγό ποσέ πάνω από τραγανά στικς πατάτας, πασπαλισμένο με αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αυγά ποσέ και καυτερή σάλτσα ντομάτας:αυγό ποσέ πάνω σε πίτα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας με πιπεριές, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

Αυγά ποσέ Huevos Rancheros: Μεξικάνικη συνταγή με αυγό ποσέ πάνω σε τορτίγια με τηγανητά φασόλια, σάλτσα, αβοκάντο και τυρί.

Αυγά ποσέ σε τοστ:αυγό ποσέ σε φρυγανισμένη φέτα ψωμί με μπέικον ή ζαμπόν, τυρί και ρόκα.

Αυγά ποσέ και γιαούρτι: αυγό ποσέ πάνω σε γιαούρτι με φρέσκα βότανα, ντοματίνια και ελαιόλαδο.

Αυγά ποσέ με καπνιστό σολομό και αβοκάντο:αυγό ποσέ πάνω σε φρυγανισμένη φέτα ψωμί σκεπασμένη με ψιλές φέτες καπνιστού σολομού και αβοκάντο, πασπαλισμένα με άνηθο.

Αυγά ποσέ με ντομάτα και βασιλικό: κορυφή μια φέτα ψωμί κρούστας με φέτες ντομάτας και φρέσκα φύλλα βασιλικού, στη συνέχεια κορυφή με ένα αυγό ποσέ, πασπαλίζουμε  με αλάτι και πιπέρι για ένα απλό αλλά ικανοποιητικό πρωινό.

Αυγά ποσέ με σπανάκι και φέτα: αυγό ποσέ πάνω σε τρίμματα φέτας και σοταρισμένο σπανάκι με σκόρδο και κόκκινο πιπέρι.

Αυγά ποσέ και μανιτάρια:αυγό ποσέ πάνω σε ψημένα μανιτάρια περιχυμένα με βαλσάμικο.


Με τόσες πολλές συνταγές σου ανοίγει η όρεξη!

Πάντως όποια συνταγή και να διαλέξετε, με τα αυγά της Οικολογικής Φάρμας θα είναι πεντανόστιμη.

Καλή όρεξη!

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


Η Οικολογική Φάρμα Μετεωρων δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oikolgikifarma.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.